Kapteeni katsoi horisonttihin

DAGIS-tutkimukseen osallistui yhteensä 66 päiväkotia 8 eri kunnasta. Päiväkotien ruokailukäytäntöjä tarkastellessamme havaitsimme niissä yllättäviä päiväkotikohtaisia eroja lasten kanssa ruokailuhetkellä läsnä olevien aikuisten määrässä. Erojen taustalla voi olla esim. kuntien erot päiväkodin henkilökunnan ravintoedun arvossa. Jos kunta ei tule vastaan kasvatushenkilöstön ruoka-annoksen hinnassa, motivoituvatko lapselle tärkeät aikuismallit suuremmalla todennäköisyydellä syömään omia lounaseväitään? Keneltä lapsi silloin saa mallin positiivisesta ruokapuheesta ja ruokailuhetkien kokonaisvaltaisesta yhdessäolosta? Kuka silloin ihmettelee heidän kanssaan vihanneksen alkuperää ja rapeaa suutuntumaa tai muistelee kesän mustikkaretkiä?

A bark boat made by Eemeli

Uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa päiväkotien ateriahetket kehotetaan järjestämään kiireettömässä ilmapiirissä ruokarauhaa, hyviä pöytätapoja sekä yhdessä syömisen kulttuuria opetellen. Samalla edistetään lasten myönteistä suhtautumista ruokaan ja syömiseen sekä tuetaan monipuolisia ja terveellisiä ruokatottumuksia. Vanhemmilla ja lasten lähipiirissä toimivilla on oikeus vaatia, että kunnalliset linjaukset tukevat varhaiskasvatussuunnitelman toteutumista.

Myös päiväkotien välipalojen laatu sekä lasten syntymäpäiväjuhlien viettotavat vaihtelivat. Osassa päiväkoteja perheet saivat tuoda juhlatarjottavat kotoa, osassa se ei ollut sallittua. Ja voi meitä aikuisia; jo varhain piilo-opetamme lapsillemme, että herkkuhetki tarkoittaa vain sokerijuomaa, makeita leivonnaisia ja naposteltavaa. Lasten mieliin istutettava herkkukäsitys kaipaisi laajennusta. Syntymäpäiviä on mahdollista päiväkodissa juhlia vaikkapa kauden marjoilla tai lapsen valitsemilla lempihedelmillä.  Varsinainen ansaittu kakkukynttilöiden puhallushan tapahtuu kuitenkin kotioloissa. Ja mistä löytyy se viisaiden päättäjien luotsaama kunta, joka päättää panostaa koulujen ja päiväkotien välipalojen laatuun ja myös valitsee julkisten ruokapalvelujen tuottajan vahvasti ravitsemuskriteerien, ei halvimman tarjouksen, pohjalta? Kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia edistäviä päätöksiä on mahdollista palkita tulevassa SOTE-uudistuksessa myös rahallisesti.

Tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon mahtuu sokeripitoisiakin sattumia. Päiväkodin lapsiryhmissä näille sattumille toivoisi löytyvän sijaa esimPicture1. perinteisten juhlapyhien ruokaperinteitä opeteltaessa. Sattumapäivinä on myös mahdollista harjoitella mielen malttamista: pienemmälläkin määrällä ja aistimuksia rauhassa tarkkailemalla mielen saa iloiseksi. Koko pussillista ei tarvitse rohmuta. Yleisesti ottaen päiväkotien ruokalistan sokeripitoisuudesta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Suurin osa lasten ruokavalion lisätystä sokerista syödään hoitoajan ulkopuolella.

Tuoreet kuntapäättäjät ovat nyt virkeimmillään. Haastakaa heidät ottamaan vastuuta kunnallisten päiväkotien terveyttä edistävistä ja ruokakasvatusta tukevista linjauksista pieniltäkin tuntuvien käytäntöjen osalta. Isoissa joukoissa pienten päätösten vaikutus kertaantuu. Päivähoidon laadukas ruokatarjonta sekä varhain opitut terveellisempi herkuttelu ja mielen malttaminen voivat kantaa pitkälle aikuisuuteen painonhallinnan tärkeänä kivijalkana. Terveempään tulevaisuuteen mennään hyvin pienin askelin. Varhaiskasvatuksen ja siihen sisältyvän ruokakasvatuksen laatuun sijoitettu euro on tulevan sukupolven terveyden edistämistä. Terveyden edistämisen tuottamat säästöt eivät ehkä näy poliittisina pikavoittoina tällä vaalikaudella, mutta niitä syntyy varmasti. Hyvä kapteeni suuntaa katseensa horisonttiin suhteellisen tiheästi. Hyvin hoidetun luotsaamisen palkinto siintää siellä.

DAGIS-ravintotutkijat toivottavat iloista kevättä toukokuun perinteisiä sattumia, kuten vapun simaa ja munkkeja unohtamatta!

Maijaliisa Erkkola

DAGIS-ravintoryhmän luotsi

Ravitsemustieteen dosentti, Helsingin yliopisto

Kurkistus lasten ruokapäiväkirjoihin

Moni vanhempi kokee lapsen ruokailutilanteet toisinaan haastavina ja jopa turhauttavina. Lapsi ei jostain syystä ymmärrä herkullisen, kotimaisen parsakaalin päälle, mutta himoitsee isän kuivia proteiinipatukoita. Onhan se vähän turhauttavaa, kun kotitekoisesta makaronilaatikosta kelpaa vain maistiainen, mutta ällömakeita tuplasokeroituja muroja lapsi voisi syödä loputtomia määriä päivästä toiseen.

Jos vanhempia ymmärrettävästi joskus turhauttaa ja kyllästyttää lapsen ruokailutilanteet, niin ravintotutkija taas ei voisi keksiä kiinnostavampaa aihetta!

DAGIS-tutkimuksessa saimme yhteensä 850 päiväkoti-ikäiseltä lapselta ruokapäiväkirjan. Eri-ikäisten ihmisten ruokapäiväkirjoihin tutustuneena ja niitä tallentaneena voin sanoa, että itseäni kiehtoo kaikista eniten juuri lasten ruokapäiväkirjat, jotka ovat aivan erityinen oma maailmansa. Oman kokemukseni mukaan ne ovat kaikista tarkimpia (pikkuväki ja pienet annoskoot!), rehellisimpiä (äidiltä ei jää huomaamatta edes salaa kähvelletyt herkut) ja sympaattisimpia (aikuisten ruokapäiväkirjoista harvoin löytää ilman reunoja syötyjä paahtoleipiä, koska eihän sellaista nyt kehtaa kirjata!).

Tarkat ruokapäiväkirjat vaativat tarkat tallentajat. Kurkistetaanpa millaisia haasteita ruokapäiväkirjat aiheuttivat meille tallentajille.

Ruoat

On tyypillistä, että osa ruoista (tai tietty osa ruoasta!) maistuu paremmin kuin toiset. Tallentaessa olen törmännyt kalakeittoon, josta kalapalat jäi syömättä. Ja siihen paahtoleipään, joka maistui muuten, mutta reunat jäivät isälle. Vanhemmat täyttävät ruokapäiväkirjaan ihailtavan tarkasti ja rehellisesti sen mitä syötiin ja mikä taas jäi syömättä. Se on hyvä, mutta samalla haastavaa tallentajalle: Miten tallennetaan kalakeitto, josta juuri kalapalat jäivät syömättä? Voiko sen edes luokitella silloin kalakeitoksi? Entä kuinka paljon painaa paahtoleipä ilman reunoja? Tähän ei löydy täydellistä vastausta lasten annoskuvakirjastakaan. Välillä ei siis ollut muuta vaihtoehtoa, kuin kaivaa talousvaaka esille ja ruveta itse punnitushommiin.

IMG_1643

Miksi kutsutaan kalakeittoa, jossa ei ole kalapaloja?

Annoskoot

Lapsi ei aina jaksa syödä kaikkea mitä aikuinen aterialle annostelee. Silloin annoskokona voi olla kulaus, maistiainen, haukku tai puraisu. Siinä riittääkin tutkijalle pähkäiltävää, että mikä päätetään maitokulauksen tilavuudeksi ja kuinka paljon haukku leivästä painaa. Ei voi kuin ihmetellä ja ihailla, millä tarkkuudella päiväkirjoja täytetään! Vaivautuisitko itse kirjaamaan ruokapäiväkirjaasi kotitekoisen lasagnen kaikkine tekovaiheineen ja ainesosineen, jos söisit sitä vain haarukallisen? Niinpä, mutta pikkuväellä annoskoot ovat pieniä ja kaikki todellakin kirjataan.

Ruokamittoja –julkaisu on kätevä tallennuksen tukena, sillä sieltä löytyy apua kun pitää esimerkiksi tietää, paljonko painaa desilitra tai ruokalusikallinen raejuustoa. Mutta pieni pyyntö julkaisun tekijöille – tarvitsisimme myös kappalepainon yhdestä raejuuston rakeesta, sillä se on myös oikea ruokapäiväkirjoissa vastaan tullut annoskoko.  Ja vieläkö joku kehtaa väittää, etteivät ravitsemustutkimuksen menetelmät ole tarpeeksi tarkkoja?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruokapäiväkirjan pitäminen on tarkkaa hommaa.

Yllättävät haasteet siis pitivät tallentajien mielet virkeänä. Isossa urakassa mieleen jäivät myös ruokapäiväkirjat, joista löytyi persoonallisuutta. Asiat oli ehkä kerrottu tavallista tarkemmin, ja pelkkien syötyjen ruokien lisäksi oli avattu enemmän ruokailuun liittyvää tilannetta.

Ruokailupaikat

Ruokapäiväkirjassa kysyimme myös missä ateria oli syöty. Tyypillisiä ruokailupaikkoja lapsille olivat tietysti koti, päiväkoti ja mummola. Mukaan mahtui myös kaverin synttärijuhlia, ravintoloita ja kahviloita. Toisinaan syötiin autossa, futiskentän laidalla tai metsässä. Osa kertoi ruokapaikat tavallista tarkemmin: oli hauska lukea mitä aterioita kotona syötiin ruokapöydän ääressä ja mitä taas sohvalla tai vessassa. Turha kauhistua, vessassa otettiin vain päivän D-vitamiinilisä!

Tarinat ruokapäiväkirjojen takaa

Yleisesti ruokapäiväkirjojen yksi ongelma on se, että niissä tekee mieli kaunistella omia syömisiään. ”Unohdetaan” merkitä epäterveelliset napostelut tai tsempataan kirjanpitopäivät ja syödään tavallista terveellisemmin. Tästä etenkin aikuisille tyypillisestä kaunistelusta ei kuitenkaan ollut tietoakaan ainakaan näissä ruokapäiväkirjoissa. Ei voinut kuin hymyillä, kun ruokapäiväkirjasta kävi ilmi, että lapsi oli syönyt salaa kaapista kähveltämänsä karkit, mutta jäänyt tästä myöhemmin kiinni. Ja mitä vanhempi tässä tilanteessa tekee? Yrittää tietysti tunnollisesti arvioida syötyjen karkkien määrän ja jopa kähveltämisen kellonajan. Arvostan! Ja parhaiten kaikista vanukkaista jäi kyllä mieleeni se, jonka perään oli tarkennettu, että vanukas oli syöty ilman lupaa.

Tarina ei kerro, toruivatko vanhemmat lapsiaan näistä kähvelletyistä ja ilman lupaa syödyistä herkuista, vai hymyilyttivätkö tilanteet myös vanhempia. Minua ainakin hymyilytti, ja voin vain kiittää näistä ja monista muista aidoista tarinoista, jotka piristivät tallennusurakkaa.

Suurkiitokset tutkimukseen osallistuneille perheille ja päiväkotien henkilökunnalle ruokapäiväkirjojen tarkasta ja tunnollisesta täyttämisestä! Iso kiitos myös kanssatallentajat Annette, Hannele, Laura, Pia ja Sohvi sekä erityiskiitos Liisalle kaikesta avusta!

Essi Skaffari

DAGIS-ruokapäiväkirjojen asiantuntija

Elintarviketieteiden maisteri, Helsingin yliopisto

DAGIS-tutkimus haastoi pohtimaan

Uuden vuoden alkajaisiksi myös DAGIS-tutkimuksessa käännettiin uusi vaihde päälle, ja kiivas suunnittelutyö tulevaa syksyä varten käynnistyi rivakasti. Uutta suunnitellessa on aina hyvä kääntyä katsomaan myös mennyttä. Niinpä kävimme läpi palautetta, jota DAGIS-kartoitukseen osallistuneet perheet ja päiväkodin työntekijät antoivat tutkimuksesta. Palaute ilahdutti, sillä vaikka aineistoa kerättiin laajasti ja monipuolisesti, monet perheet ja päiväkodissa työskentelevät pitivät osallistumista myönteisenä kokemuksena: osallistuminen antoi eväitä lasten terveyttä edistävän arjen rakentamiseen ja haastoi omien toimintatapojen arviointiin.

Sain tämän myötä uutta motivaatiota ja muistutusta erityisesti terveellisen ruoan merkityksen kertomisesta lapsille.” päiväkodin henkilökunnan jäsen

Tämä kysely pysäytti itseni vielä enemmän pohtimaan sitä, miten voisin panostaa lasten terveelliseen ja turvalliseen päiväkotipäivään. Aion myös päivittää tietojani jotta työntekoni lasten parissa olisi entistä sujuvampaa. Jotta lapsilla olisi hyvä päivä. Kiitos!” –päiväkodin henkilökunnan jäsen

”Mielenkiintoinen tutkimus. Aktivoi ajattelemaan lapsen aterioita ja ruutuaikaa.” huoltaja

”Kiva tutkimus. Herätti ajatuksia mm. tarkastella perheen tottumuksia ja tapoja.” huoltaja

Joulutervehdys

Kohta loppuu kiire, lento –

alkaa Joulun aika rento.

Hiljaisuutta kuulostele,

nuku, syö, nautiskele ja liikuskele.

Kunnossa on silloin kuosi

kun taas alkaa Uusi Vuosi!

joulukuva2016

Annoskuvakirjan validointia, ajatuspajoja ja seminaari -Syksyn DAGIS-tapahtumia

DAGIS-tutkimuksessa kehitetyn Annoskuvakirjan luotettavuustutkimus alkaa! Kutsukirjeet materiaaleineen ovat valmiina. Tutkimus toteutetaan Seannoskuvakirja_pinäjoella neljässä päiväkodissa sekä lisäksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun tiloissa. Toivomme mukaan runsaasti äitejä, isiä, huoltajia ja päiväkodin kasvatushenkilökuntaa. Osallistuminen on helppoa. Päiväkodin ruokasalissa on esillä elintarvikkeita ja tutkimukseen osallistuvan tehtävänä on arvioida esillä oleva ruokamäärä annoskuvakirjan avulla.

Lisäksi DAGIS-tutkimuksen ajatuspajojen ilmoittautumiset on käynnissä. Kurkista lisää ja tutustu tarkempiin aikatauluihin ajatuspajojen sivuilla.

DAGIS-seminaari järjestetään puolestaan 30.11. Mielenkiintoinen ohjelma on nähtävillä DAGIS-seminaarin sivuilla.

Tervetuloa mukaan!

DAGIS-tutkimuksen tuloksia esitellään syksyllä 2016

IMG_2622Kesälomat on vietetty ja DAGIS-tutkimusryhmä on palaillut innokkaana arkeen. Tutkimusryhmämme elokuu on mennyt pitkälti analysoidessa DAGIS-kartoituksen dataa, jonka pohjalta kehitämme tutkimushankkeemme seuraavan vaiheen. Tuloksia on tarkoitus esitellä jo tänä syksynä eri tahoille, joten kannattaakin pistää jo korvan taakse seuraavaa:

  • Kartoitukseen osallistuneissa kunnissa järjestetään ajatuspajoja syksyn aikana. Ajatuspajat on tarkoitettu ensisijaisesti kartoitukseen osallistuneille. Tarkempaa infoa kuntakohtaisista aikatauluista julkaisemme mahdollisimman pian myös näillä sivuilla.
  • DAGIS-seminaari järjestetään keskiviikkona 30.11. Seminaarissa esitellään DAGIS-kartoituksen tuloksia, mutta meillä on myös vierailevia tähtiä muista tutkimushankkeista esittelemässä heidän tuloksiaan. Tarkempaa infoa ja ilmoittautuminen seminaariin aukeaa myös syyskuun aikana.
  • DAGIS-tutkijat osallistuvat myös lukuisiin erilaisiin seminaareihin ja tapahtumiin syksyn aikana.

DAGIS-tutkimuksen ruoankäytön jatkotutkimus käynnistyy

Picture13Alkavan kesän ja tulevan syksyn aikana Viikin ravitsemustiimi kutsuu DAGIS-tutkimukseen osallistuneita perheitä pitämään ruokapäiväkirjaa lapsen ruokailusta vielä toisen kerran. Kahdella lisäpäivällä haluamme varmistaa sen, että saamme mahdollisimman kattavan kuvan DAGIS-tutkimukseen osallistuvien lasten ruoankäytöstä ja ruoankäytön mahdollisesta vuodenaikaisvaihtelusta. Luvan yhteydenotolle antaneille perheille lähetämme sähköpostitse kutsun kesän tai syksyn aikana. Toivotamme kaikki mukaan jatkotutkimukseen!

Hehkeä huhtikuu

Pieni osa kaikesta tallennettavasta aineistosta

Pieni osa kaikesta tallennettavasta aineistosta

Etelä-pohjanmaan kenttävaihe päättyi iloisissa tunnelmissa huhtikuun alkupuolella. DAGIS-kartoituksen aikana vierailimmekin yhteensä 66 päiväkodissa 8 eri paikkakunnalla. Aikamoinen urakka! Kenttävaiheen päätyttyä tutkimusryhmä onkin aloittanut innokkaasti kerättyjen materiaalien tallennuksen. Tarkuutta vaativa tallennusvaihe kestänee vielä jonkin aikaa. Lisäksi tallennetut lomakkeet tarkistetaan ennen kuin tutkijat pääsevät perehtymään tarkemmin aineistoon.

Viimeisetkin päiväkodit ja osallistuneet vanhemmat saavat liikemittaritulokset ihan lähiaikoina. Tulokset lähetetään pääsääntöisesti siihen sähköpostiin, joka on meille ilmoitettu suostumuksen yhteydessä.

Työterveyslaitoksen vastuulla olevan DAGISWORK-osahanke etenee myös mallikkaasti eteenpäin. Nettisivuillamme onkin nyt oma osio, jossa voi tutustua tarkemmin siihen, mitä tämä osahanke pitää sisällään.

Huhtikuu oli myös iloisia onnistumisia täynnä.  DAGIS-tutkija Mari väitteli päiväkodin varhaiskasvattajien stressin säätelyä ja työssä jaksamista, ja miten nämä ovat yhteydessä pedagogisen työn laatuun. Väitöskirjaan voi tutustua täällä. DAGIS-tutkimuksen ensimmäisenä vaiheena vuonna 2014 toteutettiin ryhmähaastatteluita vanhemmille ja päiväkotihenkilöstölle. Aineistoon liittyviä tuloksia on hyväksytty julkaistavaksi lisää, ja tähän artikkeliin pääset mm. tutustumaan tätä kautta.

DagisWork-hankkeen huhtikuun kuulumisia

DagisWork -tutkimuksessa edistetään päiväkotihenkilöstön työhyvinvointia ja vähennetään stressiä valmentajan ja työyhteisön tuella.

Espoon tiedotustilaisuus

Espoon tiedotustilaisuus

Nyt on käynnissä tiedottaminen päiväkotien johtajille Espoossa ja Kouvolassa. Tutkijat käyvät kertomassa tutkimuksen tavoitteista ja kulusta ja keskustelevat päiväkotien johtajien kanssa, miten tutkimukseen voi päästä mukaan. Pohdimme yhdessä myös sitä, mitä hyötyä osallistumisesta on työntekijöille ja päiväkodille. Sitova ilmoittautuminen tapahtuu alkusyksystä päiväkotien käynnistyessä lomien jälkeen.

Kouvolan vierailu

Kouvolan vierailu

Juuri nyt viimeistellään tutkimuksessa käytettävää kyselylomaketta ja valitaan lopullisesti tutkimuksessa käytettävät mittausmenetelmät. Samanaikaisesti viimeistellään kokonaisvaltaista terveyden edistämisen ohjelmaa, jolla pyritään vähentämään työntekijöiden stressiä ja kuormittuneisuutta. Kokonaisuus toteutetaan tietokoneen avulla Movendos -ohjelmistoa hyödyntäen. Ohjelma toteutetaan antaen yksilöllistä, motivoivaa ja kokonaisvaltaista tukea pitkäjänteisesti. Valmentajan tuki tulee osaksi arkea, jotta ihminen voi saada oikein mitoitetut ja elämäntilanteen huomioivat askelmat elämänmuutokseen. Muutos tuodaan pienten, toistuvien tehtävien muotoon, joiden etenemistä on helppo seurata. Malli perustuu pienten askelten filosofiaan, jossa sovelletaan käyttäytymismuutoksen teoreettisia malleja ja kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiä.

Huhti- ja toukokuussa tapahtuu paljon tärkeitä asioita tutkimuksen etenemisen suhteen. Nyt viimeistellään kyselytutkimus, päätetään käytettävät mittausmenetelmät ja työstetään Modendos-ohjelmistoa yhteistyössä ohjelmistoyrityksen ja tutkimukseen palkattavien valmentajien kanssa.

Etelä-Pohjanmaan kenttävaihe loppusuoralla

PyörätTammikuussa 2016 alkanut DAGIS-tutkimuksen kenttävaihe Etelä-Pohjanmaalla päättyy huhtikuussa. DAGIS-tutkimusryhmä kiittää kaikkia eteläpohjalaisperheitä, päiväkoteja, niiden henkilökuntaa ja esimiehiä sekä ruokapalveluhenkilökuntaa esimiehineen upeasta yhteistyöstä DAGIS-tutkimuksessa. Ilman teidän suurta panosta näin monipuolinen ja ainutlaatuinen tutkimusaineisto ei olisi ollut mahdollinen. Mukana tutkimuksessa on Etelä-Pohjanmaalta 12 päiväkotia ja reilut 160 perhettä. Tutkimuksen kenttävaihe Etelä-Pohjanmaalla on ollut ainutkertainen kokemus myös meille tutkijoille. Olemme saaneet heittäytyä hetkeen ja tilanteisiin kanssanne, tavata ihania lapsia, suurella sydämellä kasvatustyötä tekeviä kasvattajia ja rautaisella ammattitaidolla työskenteleviä ruokapalvelun työntekijöitä. Etelä-Pohjanmaan DAGIS-ryhmä kiittää myös kaikkia DAGIS-tutkijoita taustatyöstä Helsingissä. Nyt alkaa paneutuminen kerättyyn aineistoon ja aikanaan pääsemme kertomaan teille tuloksia. Lisäksi jatkuu tutkimuskokonaisuuden jatko-osioiden suunnittelu ja toteuttaminen.

Lämpimin kiitoksin tässä vaiheessa!