Vertaisarvioiduista julkaisuista on luettavissa lyhyet suomenkieliset tiivistelmät täällä.
Vertaisarvioidut julkaisut/peer-reviewed publications
Vuosi 2019 / year 2019
- Korkalo, L., Nissinen, K., Skaffari, E., Vepsäläinen, H., Lehto, R., Kaukonen, R., Koivusilta, L., Sajaniemi, N., Roos, E. & Erkkola, M. The Contribution of Preschool Meals to the Diet of Finnish Preschoolers. Nutrients 2019, 11, 1531. https://doi.org/10.3390/nu11071531 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Lehto, R., Ray, C., Korkalo, L., Vepsäläinen, H., Nissinen, K., Koivusilta, L., Roos, E. & Erkkola M. Fruit, Vegetable, and Fibre Intake among Finnish Preschoolers in Relation to Preschool-Level Facilitators and Barriers to Healthy Nutrition. Nutrients 2019, 11(7), 1458; https://doi.org/10.3390/nu11071458 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Kaukonen, R., Lehto, E., Ray, C., Vepsäläinen, H., Nissinen, K., Korkalo, L., Koivusilta, L., Sajaniemi, N., Erkkola, M. & Roos, E. A cross-sectional study of children’s temperament, food consumption and the role of food-related parenting practices. Appetite. 2019. 138, July 1: 136-145. doi: 10.1016/j.appet.2019.03.023 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Lehto,R., Ray,C., Vepsäläinen,H., Korkalo,L., Nissinen,K., Skaffari,E.,Määttä,S., Roos,E. & Erkkola, M. Early educators’ practices and opinions in relation to pre-schoolers’ dietary intake at preschool – case Finland. Public Health Nutrition. 2019. Feb 20:1-9. doi: 10.1017/S1368980019000077 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Lehto, R., Erkkola, M., Lehto, E., Konttinen, H., Vepsäläinen, H., Nislin, M., Nissinen, K., Vepsäläinen, C., Koivusilta, L., Roos, E., & Ray, C. Neighborhood Socioeconomic Status and Feeding Practices in Finnish preschools. Scandinavian Journal of Public Health 2019. doi: 10.1177/1403494819832114 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Korkalo,L., Vepsäläinen, H., Ray, C., Skaffari,E., Lehto,R., Hauta-alus,H., Nissinen,K., Meinilä,J., Roos,E. & Erkkola,M. Parents’ Reports of Preschoolers’ Diets: Relative Validity of a Food Frequency Questionnaire and Dietary Patterns. Nutrients 2019, 11(1), 159; doi.org/10.3390/nu11010159 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Määttä, S., Konttinen,H., Lehto, R., Haukkala, A., Erkkola, M., & Roos.E. Preschool Environmental Factors, Parental Socioeconomic Status, and Children’s Sedentary Time: An Examination of Cross-Level Interactions. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2019, 16(1), 46; doi.org/10.3390/ijerph16010046 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
Vuosi 2018 / year 2018
- Nissinen, K., Korkalo, K., Vepsäläinen,H., Mäkiranta, P., Koivusilta, L., Roos,E. & Erkkola, M. Accuracy in the estimation of children’s food portion sizes against a food picture book by parents and early educators. Journal of Nutritional Sciences. 2018. 7 e35. doi.org/10.1017/jns.2018.26 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
-
Lehto, E. ,Ray,C.,Vepsäläinen,H.,Korkalo,L.,Lehto,R.,Kaukonen,R., Suhonen,E., Nislin,M., Nissinen,K.,Skaffari,E., Koivusilta,L., Sajaniemi,N., Erkkola, M. & Roos,E. Increased Health and Wellbeing in Preschools (DAGIS) Study—Differences in Children’s Energy Balance-Related Behaviors (EBRBs) and in Long-Term Stress by Parental Educational Level. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2018. 15(10), 2313; doi.org/10.3390/ijerph15102313. (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Määttä,S., Gubbels,J., Ray.C., Koivusilta,L., Nislin, M., Sajaniemi, N., Erkkola,M. & Roos,E. Children’s physical activity and the preschool physical environment: the moderating role of gender. Early Childhood Research quarterly. 2019. 47 (2). doi: https://doi.org/10.1016/j.ecresq.2018.10.008 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Määttä,S., Vepsäläinen,H., Lehto, R., Roos, E., Erkkola,M. & Ray, C. Reproducibility of Preschool Personnel and Guardian Reports on Energy Balance-Related Behaviors and Their Correlates in Finnish Preschool Children. Children 2018, 5(11), 144; doi.org/10.3390/children5110144 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Vepsäläinen H., Nevalainen J., Fogelholm M., Korkalo L. ,Roos E. ,Ray C. & Erkkola M. on behalf of the DAGIS Consortium Group. Like parent, like child? Dietary resemblance in families. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. 2018. 15:62. doi.org/10.1186/s12966-018-0693-1 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Vepsäläinen H. , Korkalo L., Mikkilä V., Lehto R., Ray C., Nissinen K., Skaffari E., Fogelholm M., Koivusilta L., Roos E. & Erkkola M. on behalf of the DAGIS Consortium Group. Dietary patterns and their associations with home food availability among Finnish pre-school children: a cross-sectional study. Public Health Nutrition. 2018. Jan 14:1-11. doi: 10.1017/S1368980017003871. [Epub ahead of print] (Lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
Vuosi 2017/ year 2017
- Määttä S.,Kaukonen R., Vepsäläinen H., Lehto E., Ylönen A., Ray C., Erkkola M. & Roos E. The mediating role of the home environment in relation to parental educational level and preschool children’s screen time: a cross-sectional study. BMC Public Health. 2017. 17: 688. doi:10.1186/s12889-017-4694-9 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Määttä S., Konttinen H., Haukkala A., Erkkola M. & Roos E. Preschool children’s context-specific sedentary behaviours and parental socioeconomic status in Finland: a cross-sectional study. BMJ open. 2017. (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Määttä S., Ray C., Vepsäläinen H., Lehto E., Kaukonen R., Ylönen A. & Roos E. Parental Education and Pre-School Children’s Objectively Measured Sedentary Time: The Role of Co-Participation in Physical Activity International Journal of Environmental Research and Public Health. 2018. 15 (2), 366. doi: 10.3390/ijerph15020366 (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Määttä S., Lehto R., Sajaniemi N., Erkkola M. & Roos, E. Sukupuolen ja äidin koulutustaustan yhteydet 3–6-vuotiaiden lasten objektiivisesti mitattuun liikkumiseen. Liikunta & Tiede 2017. 54 (6). (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
Vuosi 2016 / year 2016
- Ray C. ,Määttä S.,Lehto R.,Roos G. & Roos,E. Influencing factors of children’s fruit, vegetable and sugar-enriched food intake in a Finnish preschool setting – Preschool personnel’s perceptions. Appetite. 2016. 103, 72-79. (Lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Ray C.,Määttä S.,Roos G. & Roos,E. Vanhempien käsityksiä päiväkoti-ikäisten lasten kasvisten, hedelmien ja sokeripitoisten elintarvikkeiden syömiseen vaikuttavista tekijöistä. Journal of Early Childhood Education Research. 2016. 5(1), 115-135. (Lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
- Määttä S.,Ray C.,Roos G. & Roos,E. Applying socioecological model to understand preschool children’s sedentary behaviors from the viewpoints of parents and preschool personnel. Early Childhood Education Journal.2016. 44(5), 491-502. (lue suomenkielinen TIIVISTELMÄ)
Vuosi 2015 / Year 2015
- Määttä S.,Lehto R., Nislin M.,Ray C.,Erkkola M.,Sajaniemi N. & Roos,E. Increased health and well-being in preschool (DAGIS): rationale and design for a randomized controlled trial. BMC Public Health 04/2015. 15(1):402.
Väitöskirjat/PhD theses
- Vepsäläinen, H. Food environment and whole-diet in children : Studies on parental role modelling and food availability. Helsingin yliopisto.2018.
Pro gradu -tutkielmat & opinnäytetyöt/ Theses
Vuosi 2019 / Year 2019
- Mäkelä, B. Vaihtuvan henkilöstön yhteys varhaiskasvattajien ryhmätyöskentelyn sujuvuuteen sosiaalisen tuen välittämänä. Helsingin yliopisto. 2019.
Vuosi 2018 / Year 2018
- Burgaz-Andres, C. Association between sleep duration and dietary patterns among Finnish pre-schoolers. Universidad de Navarra. 2018.
- Göransson,A. ”Eikö tästä voisi vaan ottaa kuvaa”? Valokuvien käyttö ruoankäytön ja ravinnonsaannin tutkimisessa päiväkoti-ikäisillä lapsilla. Helsingin yliopisto. 2018.
- Kainu,L. Sweets day and sugar intake in Finnish children. Helsingin yliopisto.2018.
- Rantanen,S. Eteläpohjalaisten leikki-ikäisten lasten kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö päiväkodissa ja kotona sekä niihin vaikuttavat tekijät : DAGIS-tutkimuksen osatuloksia. Seinäjoen Ammattikorkeakoulu. 2018.
- Sorvari,H. Hiuksen kortisolipitoisuus ja ruokavaliotyyli 3–6-vuotiailla lapsilla Suomessa. Helsingin yliopisto. 2018.
- Tiainen, M. Varhaiskasvattajat lasten päiväkotiaikaisen fyysisen aktiivisuuden edistäjinä -asenteiden, käytäntöjen ja tietämyksen yhteydet lasten fyysiseen aktiivisuuteen. 2018.
- Vesapuisto, T. Lasten kasvisten, marjojen ja hedelmien kulutus päiväkodeissa ja päiväkotien näitä tuotteita koskevat käytänteet. Seinäjoen Ammattikorkeakoulu. 2018.
Vuosi 2017 / Year 2017
- Ahonen, M. Annoskoon arvioinnin luotettavuus: restonomi- ja sosionomiopiskelijoiden ruokamäärien arvioinnin erot. Seinäjoen ammattikorkeakoulu. 2017.
- Bergström, J. Kasvissyönti, ruoankäyttö ja ruokaympäristö lapsiperheissä.Helsingin yliopisto. 2017.
- McBride, C. Socioeconomic status, overweight and waist circumference in 3-6 year old Finnish preschool children. Tampereen yliopisto. 2017.
Vuosi 2016 / Year 2016
- Hampf,S. Mat och föräldraskap. Föräldrastilens och matpraktikernas inverkan på 3-5 -åriga barns kostintag. Helsingin yliopisto. 2016.
- Hopia,N. Koti ja päiväkoti lasten ruokakasvattajina. Helsingin yliopisto. 2016.
- Suhonen, J.Päiväkotien ruokapalveluhenkilökunnan vaikutusmahdollisuudet elintarvikehankintoihin ja ruoan ravitsemuslaatuun. Seinäjoen Ammattikorkeakoulu. 2016.
- Tiainen,M. Lasten ravitsemusohjaukseen tarkoitetut ateriakuvat. Seinäjoen Ammattikorkeakoulu. 2016.
Vuosi 2015 / Year 2015
- Alvoittu, E. Vanhempien ja varhaiskasvattajien näkemyksiä 3-5-vuotiaiden lasten fyysiseen aktiivisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Jyväskylän yliopisto. 2015.
DAGIS-hankkeen raportteihin ja muihin julkaisuihin voit tutustua täällä.