Kapteeni katsoi horisonttihin

DAGIS-tutkimukseen osallistui yhteensä 66 päiväkotia 8 eri kunnasta. Päiväkotien ruokailukäytäntöjä tarkastellessamme havaitsimme niissä yllättäviä päiväkotikohtaisia eroja lasten kanssa ruokailuhetkellä läsnä olevien aikuisten määrässä. Erojen taustalla voi olla esim. kuntien erot päiväkodin henkilökunnan ravintoedun arvossa. Jos kunta ei tule vastaan kasvatushenkilöstön ruoka-annoksen hinnassa, motivoituvatko lapselle tärkeät aikuismallit suuremmalla todennäköisyydellä syömään omia lounaseväitään? Keneltä lapsi silloin saa mallin positiivisesta ruokapuheesta ja ruokailuhetkien kokonaisvaltaisesta yhdessäolosta? Kuka silloin ihmettelee heidän kanssaan vihanneksen alkuperää ja rapeaa suutuntumaa tai muistelee kesän mustikkaretkiä?

A bark boat made by Eemeli

Uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa päiväkotien ateriahetket kehotetaan järjestämään kiireettömässä ilmapiirissä ruokarauhaa, hyviä pöytätapoja sekä yhdessä syömisen kulttuuria opetellen. Samalla edistetään lasten myönteistä suhtautumista ruokaan ja syömiseen sekä tuetaan monipuolisia ja terveellisiä ruokatottumuksia. Vanhemmilla ja lasten lähipiirissä toimivilla on oikeus vaatia, että kunnalliset linjaukset tukevat varhaiskasvatussuunnitelman toteutumista.

Myös päiväkotien välipalojen laatu sekä lasten syntymäpäiväjuhlien viettotavat vaihtelivat. Osassa päiväkoteja perheet saivat tuoda juhlatarjottavat kotoa, osassa se ei ollut sallittua. Ja voi meitä aikuisia; jo varhain piilo-opetamme lapsillemme, että herkkuhetki tarkoittaa vain sokerijuomaa, makeita leivonnaisia ja naposteltavaa. Lasten mieliin istutettava herkkukäsitys kaipaisi laajennusta. Syntymäpäiviä on mahdollista päiväkodissa juhlia vaikkapa kauden marjoilla tai lapsen valitsemilla lempihedelmillä.  Varsinainen ansaittu kakkukynttilöiden puhallushan tapahtuu kuitenkin kotioloissa. Ja mistä löytyy se viisaiden päättäjien luotsaama kunta, joka päättää panostaa koulujen ja päiväkotien välipalojen laatuun ja myös valitsee julkisten ruokapalvelujen tuottajan vahvasti ravitsemuskriteerien, ei halvimman tarjouksen, pohjalta? Kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia edistäviä päätöksiä on mahdollista palkita tulevassa SOTE-uudistuksessa myös rahallisesti.

Tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon mahtuu sokeripitoisiakin sattumia. Päiväkodin lapsiryhmissä näille sattumille toivoisi löytyvän sijaa esimPicture1. perinteisten juhlapyhien ruokaperinteitä opeteltaessa. Sattumapäivinä on myös mahdollista harjoitella mielen malttamista: pienemmälläkin määrällä ja aistimuksia rauhassa tarkkailemalla mielen saa iloiseksi. Koko pussillista ei tarvitse rohmuta. Yleisesti ottaen päiväkotien ruokalistan sokeripitoisuudesta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Suurin osa lasten ruokavalion lisätystä sokerista syödään hoitoajan ulkopuolella.

Tuoreet kuntapäättäjät ovat nyt virkeimmillään. Haastakaa heidät ottamaan vastuuta kunnallisten päiväkotien terveyttä edistävistä ja ruokakasvatusta tukevista linjauksista pieniltäkin tuntuvien käytäntöjen osalta. Isoissa joukoissa pienten päätösten vaikutus kertaantuu. Päivähoidon laadukas ruokatarjonta sekä varhain opitut terveellisempi herkuttelu ja mielen malttaminen voivat kantaa pitkälle aikuisuuteen painonhallinnan tärkeänä kivijalkana. Terveempään tulevaisuuteen mennään hyvin pienin askelin. Varhaiskasvatuksen ja siihen sisältyvän ruokakasvatuksen laatuun sijoitettu euro on tulevan sukupolven terveyden edistämistä. Terveyden edistämisen tuottamat säästöt eivät ehkä näy poliittisina pikavoittoina tällä vaalikaudella, mutta niitä syntyy varmasti. Hyvä kapteeni suuntaa katseensa horisonttiin suhteellisen tiheästi. Hyvin hoidetun luotsaamisen palkinto siintää siellä.

DAGIS-ravintotutkijat toivottavat iloista kevättä toukokuun perinteisiä sattumia, kuten vapun simaa ja munkkeja unohtamatta!

Maijaliisa Erkkola

DAGIS-ravintoryhmän luotsi

Ravitsemustieteen dosentti, Helsingin yliopisto