Päiväkodin ruokapöydässä tapahtuu

Onko päiväkotiruoka ravitsevaa? Saadaanko siitä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastaus tuoreesta päiväkotiruokaa käsittelevästä DAGIS-artikkelista. Tutkimusaineistossamme oli 557 suomalaisissa päiväkodeissa aamupalansa, lounaansa ja välipalansa syövää 3-6-vuotiasta lasta eli melkoinen päiväkotiruokailun asiantuntijajoukko. Päiväkotihenkilöstö ja vanhemmat merkitsivät tarkasti ylös (siitä suurkiitos), mitä DAGIS-tutkimukseen osallistuneet lapset päivän aikana söivät.

Päiväkotiruokailu muodostaa tärkeän ja ison osan lapsen arkea. Päiväkotiruoan ja sen ravintosisällön suunnittelua ohjaavat kansalliset ruoka- ja ravintoainekohtaiset suositukset. Päiväkotiruoan tavoitteena on tuoda ja luoda iloa, yhdessäoloa, myönteistä suhdetta ruokaan sekä lisätä ruokakulttuurituntemusta ja ruokatajua samalla kun se ravitsee ja tuottaa hyvinvointia.

961_annoskirja2_0992

Mitä päiväkotiruoasta sitten saatiin? Seuraavaksi tarkastelemme tutkimuksemme pohjalta muutamia keskeisiä vitamiineja ja kivennäisaineita ja niiden saantia.

Folaatti ja tiamiini ovat ajankohtaisia ravintoaineita, joiden saanti on aikuisilla suomalaisilla keskimäärin niukkaa. Päiväkodissa syöty lounas ja kotona syöty päivällinen olivat tärkeimmät ateriat sekä folaatin että tiamiinin saannin kannalta. Ikäryhmästä riippuen keskimäärin 56-58 % päivän folaatista ja tiamiinista saatiin päiväkodissa.

Päiväkodissa folaattia saatiin eniten viljatuotteista, erityisesti leivistä ja puurosta. Tutkimukseen osallistuneissa päiväkodeissa ei syöty juuri lainkaan valkoista vehnäleipää, mikä on hyvä asia moneltakin kannalta, myös folaatin, sillä täysjyvävilja on hyvä folaatin lähde. Täysjyväviljaa kannattaa suosia myös kotona.  Lisäksi folaattia saantiin muun muassa kasviksista ja hedelmistä sekä maitotuotteista. Erityisen folaattipitoisia ovat tummanvihreät kasvikset.

Tutkimuksessamme lasten arkipäivän tiamiininsaannissa kolme elintarvikeryhmää olivat keskenään yhtä tärkeitä: viljatuotteet, maito ja maitotuotteet, ja liha sekä liharuokalajit. Jos haluaa lisätä tiamiinin saantia, tiamiinipitoisia ruokia ovat muun muassa sianliha, herneet, pavut ja linssit, pähkinät ja siemenet sekä hedelmistä esimerkiksi appelsiini ja ananas.

Tuoreet hedelmät ja kasvikset olivat tärkeimmät C-vitamiinin lähteet sekä kotona että päiväkodissa.  Niitä kannattaakin pitää esillä ja tarjota vaikka ylimääräisinä välipaloina. Näin tulee ohimennen lisättyä niiden määrää ruokavaliossa.

961_annoskirja2_2190

Tutkimuksessamme mukana olleet 3-4-vuotiaat saivat arkipäivisin keskimäärin noin 11 mikrogrammaa ja 5-6-vuotiaat noin 12 mikrogrammaa D-vitamiinia ruoasta. Lisäksi useimmat lapset käyttivät D-vitamiinivalmistetta. Kun tarkasteltiin vain ruoan (ei D-vitamiinivalmisteen) merkitystä, koko arkipäivän D-vitamiinin saannista 68 % saatiin päiväkodissa syödystä ruoasta. Maito, maitotuotteet ja levitettävät rasvat olivat tärkeimmät D-vitamiinin saantilähteet, sillä näistä tuotteista suureen osaan lisätään D-vitamiinia. Kala sisältää D-vitamiinia, mutta koska kalaruokia ei syödä päivittäin, niiden merkitys D-vitamiinin saannissa jää käytännössä pienemmäksi. Kalan ja kalaruokien syönnistä iso osa tapahtui päiväkodilla, kotona kalaa oli tarjolla harvemmin.  Tutkimuksessa oli ilo havaita, että D-vitamiinin saanti pelkästä ruoastakin oli päiväkotilapsilla hyvällä tasolla, jos sattuu käymään niin, että D-vitamiinivalmisteen käyttö jonain päivänä unohtuu.

Päiväkodissa juotiin yhteensä keskimäärin yli 3 dl maitoa päivässä, ja päiväkodissa juotu maito olikin ylivoimaisesti tärkein kalsiumin lähde arjessa.

Arkipäivän tärkeimmät raudan lähteet olivat päiväkodissa syödyt puurot ja leivät. Myös liharuoista saatiin rautaa. Lihan sisältämä hemirauta onkin paremmin imeytyvää kuin viljojen sisältämä rauta. Puuron kyytipojaksi kannattaa valita marjoja ja hedelmiä, jolloin viljan sisältämän raudan imeytyminen tehostuu.

961_annoskirja2_2582

Päiväkotiruoalla on tärkeä rooli arkipäivän ravitsemuksessa. Kun päiväkotipäivän aikana syödään kolme tärkeää ateriaa; aamupala, lounas ja välipala, vitamiinien ja kivennäisaineiden saannistakin merkittävä osa tulee päiväkodin ruoasta. Monipuoliset ja värikkäät ateriat päiväkodissa turvaavat lasten hyvää ravitsemusta.

 

Kaija Nissinen

Omat ja lastensa päiväkotiajat jo ohittanut, mutta päiväkotiruoasta ja -elämästä kiinnostunut ravitsemuksen opettaja & jatko-opiskelija, Seinäjoen ammattikorkeakoulu/Helsingin yliopisto

Liisa Korkalo

Tutkija, yliopistonlehtori ja päiväkotiarjen pienistä hymyn aiheista iloitseva äiti, Helsingin yliopisto

 

Lähteet: Korkalo L, Nissinen K, Skaffari E, Vepsäläinen H, Lehto R, Kaukonen R, Koivusilta L, Sajaniemi N, Roos E, Erkkola M. The Contribution of Preschool Meals to the Diet of Finnish Preschoolers. Nutrients 2019, 5;11(7) doi: 10.3390/nu11071531.

Valokuvat: Mirja Koivisto