Dagis-aiheinen kirja varhaiskasvattajille: Näin tuet lapsen itsesäätelyä – hyvinvoinnin pedagogiikka varhaiskasvatuksessa

Syksyllä 2017 Dagis-tutkimuksen interventiovaiheessa kahden tutkimuskunnan varhaiskasvattajia koulutettiin Dagis-ohjelman toteuttamiseen päiväkodeissa. Ohjelmalla tavoiteltiin lasten itsesäätelytaitojen vahvistamista sekä terveellisten elintapojen edistämistä päiväkodeissa ja kotona, ja se perustuu osittain kansainväliseen MindUp-opetusohjelmaan. Koulutusten aiheena olivat lasten itsesäätelytaidot, ruoka, liikkuminen ja median käyttö sekä näiden kytkeytyminen toisiinsa. Koulutusten palautteena saimme osallistujilta kehotuksen koota aiheet kirjaksi – kokonaisuus puhutteli ja innosti monia varhaiskasvatuksen ammattilaisia tarkastelemaan tuttuja aiheita uudenlaisesta näkökulmasta.

Kehotuksen myötä syntyi kuin syntyikin kirja ”Näin tuet lapsen itsesäätelyä – hyvinvoinnin pedagogiikkaa varhaiskasvatuksessa”. Kirja kokoaa laajasti yhteen teoriaa ja tutkimustietoa pienten lasten itsesäätelyn tukemisesta, tasapainoisten elintapojen edistämisestä ja niiden linkittymisestä toisiinsa – aiheita, joita tässäkin blogissa säännöllisesti käsitellään (mm. edellinen kirjoitus lasten itsesäätelystä tähän linkitys). Kirjassa on Dagis-ohjelmaa mukaillen teorian ohella vinkkejä käytännöllisiin harjoituksiin ja toimintaideoihin, joiden avulla itsesäätelyä voi harjoitella lasten kanssa erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa.

Tässäpä muutama poiminta kirjasta itsesäätelytaitojen harjoitteluun:

Tunteiden tunnistaminen, emotionaalinen itsesäätely:

Kirjastonhoitaja Turso-norsun tunneskannaus
Kiinnitetään huomiota hengitykseen ja tunnustellaan, miltä hengitys tuntuu kehossa.

  1. Mietitään, millä tuulella ollaan. Missä osassa kehoa mieliala tuntuu?
  2. Laitetaan käsi siihen kohtaan, jossa tunne tuntuu: tuntuuko se raskaalta kuin vuori, kevyeltä kuin höyhen, myrskyävältä kuin ukkospilvi vai tyyneltä kuin lammenpinta?
  3. Valitaan väri, joka kuvaa tunnetta, ja piirretään, miltä tuntuu. Millä tuulella olet?

Tarkkaavuuden tietoinen suuntaaminen, kognitiivinen itsesäätely:

Aivot-reaktioleikki

  • Kun sanotaan professori Pöllö, pitää nousta varpaille ja heilutella käsiä rauhallisesti sivuilla ylös ja alas.
  • Kun sanotaan superkoira Manteli, mennään kyykkyyn, otetaan käsillä kiinni vastakkaisen käden olkapäästä ja lonksutellaan taitettuja käsivarsia edessä ylös alas superkoiran leukoina.
  • Kun sanotaan Turso-norsu, seisotaan rauhassa paikallaan ja hymyillen muistellaan jotain mukavaa muistoa.

Lisää vinkkejä itsesäätelytaitojen harjoitteluun erilaisissa tilanteissa löytyy kirjasta sekä dagis.fi materiaalipankista.

Kirjan löydät tiedoilla: Näin tuet lapsen itsesäätelyä – hyvinvoinnin pedagogiikka varhaiskasvatuksessa (Sainio, Pajulahti, Sajaniemi. PS-kustannus 2020)

 

Riikka Pajulahti

Itsesäätelytaitojen ihmettelijä ja ruokakasvatukseen rohkaisija